Świeża żywność

Mrożenie jest od lat bezwzględnie odpowiednim sposobem na utrwalenie żywności. Bez wątpienia działa sporo metod, dzięki którym możemy przechowywać żywność na dłużej, ale żadna nie jest tak skuteczna, jak mrożenie żywności. W dawnych czasach żywność przede wszystkim suszono.

Suszenie w słońcu sprawiało, że produkty spożywcze pozbywały się wody, a przez to zahamowane były wszelkie procesy psucia się tych towarów spożywczych. W przyszłości stosowano solenie a także naturalne zamrażanie w takich warunkach, na jakie umożliwiała niska temperatura. Wynalazek zamrażarek prawił, że przechowywanie żywności stało się jednakże o wiele bardziej intuicyjne. W tym momencie możemy przechowywać produkty spożywcze nawet przez czas kilku miesięcy lub wręcz rok bez obawy o to, że się zepsują albo ich jakość drastycznie się pogorszy. Szokowe mrożenie jest jedną z najnowocześniejszych metod mrożenia i stosuje się ją w zakładach przetwórstwa spożywczego. Metoda ta umożliwia bardzo szybkie zamrożenie towarów spożywczych, czyli poddanie ich szokowej temperaturze, co powoduje, że czas potrzebny na zamrożenie ulega znacznemu skróceniu, co dodatkowo ogranicza się koszty mrożenia. Szokowo mrożone produkty wolniej się psują. W wysokiej temperaturze psucie żywności zachodzi bardzo szybko, a im temperatura jest niższa, tym bardziej ten proces zostaje spowolniony. Obecnie zarówno w zastosowaniach domowych, jak i w przetwórstwie stosuje się także szokowe schładzanie, a lodówki i zamrażarki odgrywają niesłychanie bardzo istotną funkcję i w tym momencie dosłownie nie wyobrażamy sobie życia bez takowych urządzeń.

Więcej informacji na stronie: sprzedam mroźnie.