Jak zrobiłem orzechowe masło

Jak zrobić domowe masło orzechowe? Nie od dnia dzisiejszego wiadomo, że orzechy są bardzo zdrowe i niewyobrażalnie potrzebne w naszej diecie. Dostarczają organizmowi tak zwany zdrowy tłuszcz, czyli ten jednonienasycony. Mają co niemiara witamin, w głównej mierze witaminę E, a także miedź, błonnik, magnez.

Działają także na cholesterol ze znakomitym skutkiem go obniżając, a co za tym idzie zmniejszają ryzyko chorób serca. Ze względu na dużą ilość białka są na prawdę bardzo często wybierane przez wegetarian. Można je jeść ze wszystkim, dodawać do sałatek, mięsa, jogurtów. Najbardziej istotne są w diecie szczególnie dzieci. Korzystnie wpływają na myślenie, naukę i rozwój, a także u kobiet ponieważ korzystnie wpływają na cerę.

Ostatnimi czasy bardzo popularne stało się masło orzechowe. W szczególności pośród dietetyków oraz na fit blogach. Nie jest to jednak nic innego jak zblendowane zdrowe orzechy w słoiku. Natomiast często można spotkać masło orzechowe z niepotrzebnymi dodatkami, np z ogromną ilością soli, co powoduje że masło orzechowe nie jest już takie zdrowe. Trzeba pamiętać ażeby zawsze sprawdzać skład, ponieważ to czyste masło orzechowe jest przede wszystkim bardzo smaczne i bez wątpienia bardzo zdrowe. Dodawane do owsianek, placków, a wręcz kanapek zdobyło serce wielu osób, a szczególnie ich podniebień. Co jeżeli nie można znaleźć go na półce w sklepie albo jeżeli są tam jedynie te których jeść się nie powinno? Warto zrobić domowe masło orzechowe! Brzmi jak coś niewykonalnego? Nic z tych rzeczy. Wystarczą do tego nasze orzechy i mocny blender (warto robić przerwy aby się nie przegrzał ). Odpowiednią ilość orzechów, najlepiej ziemnych niesolonych zblendować na gęstą masę z odrobiną soli do smaku. Masa może być gładka albo jeśli ktoś lubi z kawałkami orzechów. Masło przekładamy do słoika i smacznego! Można chwalić się domowym masłem orzechowym oraz wyśmienitym zdrowiem.
Sprawdź: zdrowe masło orzechowe.